Transplantul de rinichi, de la porc la om: ce spun cercetătorii despre operația viitorului

de: Ozana Mazilu
23 09. 2023

Un rinichi de porc a continuat să funcționeze în interiorul unui corp uman timp de aproximativ două luni, cel mai lung exemplu documentat al unei astfel de proceduri, cunoscut sub numele de xenotransplant.

Este un semn promițător că într-o zi am putea începe să ne bazăm pe donatorii non-umani pentru transplanturi de organe, un posibil răspuns la o penurie continuă de organe care afectează lumea de mulți ani. Doar aproximativ 20.000 de oameni ajung să primească un nou rinichi pe an în SUA, în ciuda faptului că există aproximativ 100.000 de persoane pe lista de așteptare pentru organe.

Cum a decurs transplantul de rinichi de la porc la om

Cercetătorii de la NYU Langone au efectuat transplantul pe 14 iulie. Beneficiarul a fost un bărbat în vârstă de 58 de ani care a fost „declarat decedat după criterii neurologice înainte de xenotransplant”, potrivit unui comunicat de presă.

Pe 13 septembrie sau 61 de zile mai târziu, experimentul a ajuns la data de încheiere convenită anterior, iar bărbatul a fost scos de la aparate. Cu alte cuvinte, bărbatul nu a răspuns după ce a primit organul, dar medicii au primit acordul familiei sale.

Deși poate suna îngrozitor, există o mulțime de beneficii pentru acest tip de abordare.

„Pentru a crea o aprovizionare durabilă nelimitată de organe, trebuie să știm cum să gestionăm organele de porc transplantate la oameni”, a declarat liderul echipei Robert Montgomery, profesor și director al Institutului de Transplant Langone NYU, în declarație.

„Testarea lor într-un decedat ne permite să optimizăm regimul de imunosupresie și alegerea modificărilor genelor fără a pune în pericol un pacient viu”.

Din fericire, cercetătorii sunt optimişti cu privire la ultimele rezultate.

„Am învățat multe de-a lungul acestor ultime două luni de observare și analiză atentă și există motive mari să fim plini de speranță în viitor”, a adăugat el.

„Nimic din toate acestea nu ar fi fost posibil fără sprijinul incredibil pe care l-am primit din partea familiei beneficiarului nostru decedat. Datorită lor, am reușit să obținem o perspectivă critică asupra xenotransplantului ca o soluție plină de speranță la deficitul național de organe”.

Deși este cel mai lung timp în care un rinichi de porc a supraviețuit în interiorul corpului uman, este departe de prima încercare.

În septembrie 2021, aceeași echipă a efectuat primul xenotransplant al unui rinichi de porc modificat genetic la un om, un experiment care a fost urmat de o a doua încercare doar două luni mai târziu. Doar vara trecută, echipa a mai încercat de două ori.